Filmseminarium: Babusjka – kära mormor

Lidia Bobrovas film Babusjka – kära mormor

Välkommen till ett filmseminarium där vi tillsammans ser filmen Babusjka – kära mormor av Lidia Bobrova.

Mormor Tossia sålde sitt hus och gav pengarna till sina barn för att de skulle få det bättre. Nu bor hon hos sin dotter och svärson. Att leva flera generationer under samma tak är dock inte lätt och när så dottern dör tvingas Tossia flytta eftersom svärsonen vill börja ett nytt liv. Men Tossias släkt vill inte hysa henne trots allt som hon gjort för dem. Till sist beslutar sig Tossia för att följa en ängels röst….

Lidia Bodrova debuterade 1991 med Oy vy gusi, fick sitt genombrott 1997 med I det landet, en tragikomisk skildring av livet i en gudsförgäten nordrysk by. Det mesta har män­niskorna i byn förlorat, men inte sin värdighet och kärleken till det egna landet som lever starkt. Babusjka är flerfaldigt prisbelönad: Grand Prix i Paris, Cottbus och S:t Petersburg samt Juryns specialpris, den ekumeniska juryns pris och Don Quijote-priset i Karlovy Vary år 2003. Filmen är 97 minuter lång.

Efter filmen inleder Rysslandkännaren och kultursociologen, prof. Jukka Gronow från Uppsala universitet en diskussion om filmen. Jukka Gronow har även själv haft en rysk babusjka.

Tid: Onsdagen den 15 februari 2006, kl. 18.00.

Plats: Äldrecentrum, Gävlegatan 16, plan 8 (mellan Vanadisplan och Torsplan), Stockholm OBS! NY ADRESS!

Seminariet avslutas för dem som vill med en enklare form av förtäring (till självkostnadspris). Anmälan senast den 10 februari till Marianne Winqvist, fax: 018 – 471 11 70, tel: 018 – 471 14 84, e-post: marianne.winqvist@soc.uu.se.